Literatuur
- Abels, Romana, "Niemand weet wat ICT bij de overheid kost. Parlementair onderzoek", "'Het zou lachwekkend zijn als het niet zo triest was'", "Hoe staat het ervoor met de ov-chipkaart?". In: Trouw, 16-10-2014, blz. 4-5 (Het parlementaire onderzoek levert een zorgwekkend beeld van de automatisering bij de overheid. Een bedrijf dat faalt bij de ene overheidsdienst, kan gewoon bij een andere dienst aan de slag. "Het begin is vaak goed. Dan worden stevige contracten opgesteld en ondertekend. Het vervolg is minder. De contracten verdwijnen in een la. Als een project vervolgens uit de hand loopt, worden de kosten gewoon voldaan, uurtje-factuurtje. [...] Ook op dit moment nog zijn er projecten waarbij miljoenen dreigen te worden verspild. Hoeveel geld er in totaal over de balk is gegooid kan de commissie-Elias niet becijferen, maar zeker is dat het over een periode van tien jaar om tientallen miljarden gaat. Als belangrijkste oorzaak ziet de commissie het 'gebrek aan lerend vermogen bij de overheid'." "Uw rapport schetst een beeld van een op alle niveaus klungelende overheid, als het om ICT gaat. Hoe reëel is de ambitie van diezelfde overheid om in 2017 volledig digitaal met de burger te communiceren? 'Dat zal heel moeilijk worden'")
- "ICT faalt", in de rubriek 'Framing'. In: Trouw, bijlage 'Letter & geest', 11-10-2014, blz. 34 ("'ICT-projecten mislukken omdat het ICT-projecten zijn'. Wat is de kracht van dit frame?" Het klink simpel, maar als je erover nadenkt is het niet plat. Veel ICT-projecten mislukken omdat al die ICT'ers verstand hebben van ICT, maar geen idee hebben van wat de dagelijkse praktijk van het werk inhoudt bij de dienst waarvoor ze ontwerpen)
- "Centrum voor computeronbenul". In: Utrechts Nieuwsblad, 25-01-1997, blz. 5 (Rotterdam wil computeranalfabeten helpen in het pas geopende "Nederlands eerste Technologisch Oefencentrum")
- "Kwart van gebruikers schopt zijn computer". In: Utrechts Nieuwsblad, 01-06-1999, blz. 7
- "Oud en jong slecht in digitale administratie". In: Trouw, 17-04-2018, blz. 7 (Uit een rapport van het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) blijkt dat minstens vier op de tien Nederlanders, jong en oud, geen goed overzicht over hun digitale adminstratie hebben. Vooral 18 tot 35-jarigen lopen dat risico, evenals mensen die niet goed overweg kunnen met de digitale wereld. Dat jongeren goed zijn in sociale media en internet wil nog niet zeggen dat ze hun digitale informatie goed kunnen ordenen. De 40% die problemen heeft met de administratie, heeft vaak betalingsachterstanden en ziet rekeningen van abonnementen over het hoofd. Problemen ontstaan doordat de stroom aan e-mails, berichten op websites en automatische overschrijvingen te onoverzichtelijk is. "Door automatische incasso's vergeet bijna de helft van de Nederlanders dat hij of zij abonnementen heeft. Vroeger kwamen de rekeningen doorvoor via de post, nu gaat dat veelal via e-mail of staan de berichten op de website van de aanbieder. [...] Papieren post blijkt effectiever dan digitale post." De problemen zijn volgens het NIBUD groter dan het nu gepubliceerde onderzoek toont: de vragenlijsten waren digitaal en gepensioneerden zijn buiten beschouwing gelaten.)